Haha, at skulle i gang med at omfuge en gammel mur, er lidt som at give en grånende taffel en ordentlig facelif…. Hvis du altså er typen, der synes, at en gammel mur kan se lidt mere pænt ud, end den gør efter et par år med bølgevejr og byliv. Men lad os lige tage […]
Lige nu læser andre
Haha, at skulle i gang med at omfuge en gammel mur, er lidt som at give en grånende taffel en ordentlig facelif…. Hvis du altså er typen, der synes, at en gammel mur kan se lidt mere pænt ud, end den gør efter et par år med bølgevejr og byliv. Men lad os lige tage en snak om det der med at omfuge – for det er faktisk lidt mere vigtigt, end man aner, når det handler om hus, by og dagligdag.
**Hvorfor overhovedet omfuge?**
Jo, for murværk er ikke bare noget, der står der og ser cool ud – det er også den mur, der holder på varmen, skaber stemning på den gamle gade og beskytter mod elementerne. Når fugerne begynder at krybe, blive sprukne eller falde ud, risikerer du, at fugten sniger sig ind, væggen bliver svagere og den gamle sjæl forsvinder lidt. Og det er faktisk noget, både byens charme og ens husinvestment kan lide, når først folk får øje på, at der er behov for en ordentlig omgang.
**Kort historie? Jo, i gamle dage var det håndværkere, der kunne den slags.** De lo ikke bare ad fugeskum og hurtigtværktøj, men forstod sig på mørteltyper og hvordan man behandler murene bedst. Det er lidt som at finde den rigtige klassiske guitarstrøm, der bare spiller. I dag har de fleste af os måske en håndværker til at hjælpe, men man kan faktisk godt lære lidt — især hvis man vil være lidt mere “hands-on” i sit boligliv.
**Skal man prøve selv?**
Hvis du er typen, der godt kan lide at rode med det, eller bare synes, det er sjovt at vide, hvordan ens gamle facader bliver til i praksis, er det faktisk ret tilfredsstillende at lære. Fordelen er, at det er nemt at komme i gang, og det behøver ikke at koste en formue. Men du skal have tålmodighed og aeger med at børste, rense og blande mørtel rigtigt – for kvalitet er alfa omega, ellers ender du med en mur, der ser mere ud som et overmoden æble end en charmerende facade.
**Hvordan griber man det an?**
Først skal gammel mørtel ud, og det sker bedst med en skarp mejsel eller en stiksav. Derefter skal den rene overflade forberedes – vådning er en god idé, så mørtlen kan binde bedre. Mørteltypen? Her kan man gå efter den klassiske hydrauliske kalkmørtel, så det ligner gammelt, men holder til lidt af hvert. Når du begynder at fuge, er det bare med at få en jævn og pæn fuge, og helst uden for meget overflødig mørtel, der begynder at klatte rundt.
Læs også
**Den kedelige, men vigtige del** – Rigtig meget af det handler om at passe på, at du ikke ender med en tufmur, der ligner, den har været udsat for en lang fest i bilen. Så afdækning, forsigtighed og tålmodighed er kodeordene. Og husk, at en veludført omfugning kan holde i årtier – lidt ligesom gode venner, der holder hele vejen igennem.
Så næste gang du går forbi en ældre bygning og tænker “Burde jeg knipse den med kameraet, eller burde jeg beholde den sådan?,” så kan du måske også tænke lidt over, hvordan nogle få x-antaler pæne fuger kan give en helt ny historie til murværket. For i sidste ende er det jo ikke bare beton og mursten – det er samfundets sjæl, der får lidt mere luft under vingerne, når vi passer på vores gamle bygningenår.
Skal man hoppe med på omfugningbølgen? Tjah, hvis du er typen, der elsker en god renovering, har lidt tålmodighed og strengt taget synes, det er pænt at passe på de små ting i livet – så er det faktisk lige din kop te. Og hey, der er ikke noget bedre end at sige “Den der er jeg altså lidt stolt af” – og mene det, når man har rettet op på en sprukken gammel mur.